Kalapos

"Valaha divatos mesterség volt, mára utánpótlás sincs és sok megrendelőnk sem akad" – vallja a kalapkészítő, majd optimistán folytatja: "a divat fordulatait nem lehet előrelátni, újból népszerű lehet még a kalap hordása."

22 évvel ezelőtt, havonta 200-300 kalapot is rendeltek, manapság már az is jó forgalomnak számít, ha ennek a mennyiségnek a tíz százalékára van kereslet.

A kalapkészítés igényes munka: minden részletet kézzel kell kidolgozni. Keményítővel kezelem, majd következik a megrendelő fejméretei szerinti nyújtás. Miután megszáradt, a matricák segítségével kialakítom a karimát. Miután a kívánt formára vasaltam, rákerül a szalag, a belső pánt, majd a bélés. Legutolsó mozzanatként forró gőzzel a szemeket, azaz a kalap tetején lévő horpadásokat alakítom ki." -Meseli el a kalaposmester.

A kalapok meglehetősen kényesek, ezért a tisztításukat szakértőre érdemes bízni. Otthoni vasalás során könnyen eléghet a filc, vagy a kalap elvesztheti alakját.

A gábor cigányok kalapjait a legnehezebb tisztítani – ezek kényesebb, az átlagos kalapoknál jobb minőségű anyagból készülnek. Ilyeneket nem is gyártanak az országban.
Egy-egy elkezelt fejfedő megmentéséért a kalaposnak néha akár háromszor annyit kell dolgoznia, mint egy új kalap elkészítésekor.
A molyok a másik nagy ellenség – a dohányszagot viszont kifejezetten utálják, így aki beletesz egy cigit kalapjába, annak jó eséllyel épségben marad a fejfedője.

Forrás: Wikipedija