Кројач

Read me
Област: 
Materijal: 
Тип дигиталног документа: 

Kројачки занат је један од најстаријих на овим просторима.Кројачи или шнајдери који су шили мушку и женску одећу по најновијим моделима из париских,бечких и пештанских модних листова,јављају се у Војводини у 19.веку.Њихова претеча су терзије из османског периода и обављали су све врсте кројачких  услуга.Модерна гардероба , до тада привилегија само најимућнијих постаје доступна и најширем грађанском слоју.

Kројачки занат је врста делатности која се бави производњом или поправком одела.Мајстори који су„изучили“ овај занат , свој производ су правили од почетка до краја,aли су се за то обучавали годинама.

Велики преокрет у изради одеће настаје открићем шиваћих машина у 19 веку,које су у почетку имале низ недостатака.Исак Мерит Сингер 1850.године је овај производ довео до савршенства и тиме је изазвао праву револуцију у изради одеће. 

Доласком индустријализације и фабричких машина процес израде се дели на фазе,једни кроје,други шију,трећи пакују. Овакав начин савремених машина омогућава снабдевање тржишта знатно јефтинијим производима од занатских и тиме преовладава.