Životna priča Milunke Savić

Read me
25.01.2017.

Od prve puške do prve metle

Monodrama „Milunka“, u režiji Petra Stanojlovića, biće odigrana u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada u sredu, 25. januara 2017. godine u 20 časova. Lik žene koju su cenili francuski velikani Šarl de Gol i admiral Geparat, tumači glumica Vesna Stanković koja je i napisala tekst za ovaj komad.

Predstava je, zapravo, lična ispovest žene ratnika o životu i smrti , ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga najviša odlikovanja ( orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti…)

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje je provodila u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života imala je izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, pa u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Ranjavana je čak devet puta, a u sedam godina ratovanja dobija čak dvanaest medalja. Nakon demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje… Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikasa Fransea De perea, Šarla de Gola i Viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, dok noću šije vojne uniforme i podiže desetine dece iz kopaoničkih sela. Sama za sebe bi rekla da je ovo – ispovest o životu od prve puške, do prve metle.