Новосадска критична маса

Read me
26.08.2014.

Прва вожња одржана је 27. априла 2012. са стартом у 17 часова из Лиманског парка, а организована је уз подршку чланова УГ "Новосадска бициклистичка иницијатива" који и данас у значајном делу утичу на одржавање овог догађаја, Према проценама, било је између 150 и 200 учесника разних профила. Вожња је одржана без полицијске пратње и било каквих инцидената, са завршетком на Сунчаном кеју. Следећих неколико вожњи су биле са променљивим бројем присутних - најмање 50ак, највише 600, али увек у ведром тону уз обиље забаве и уживања. Због масовног одзива и безбедности учесника и утицаја на саобраћај, почев од друге вожње уведена је полицијска пратња и редарска служба.

Критична маса је друштвени догађај који позива све да учествују, без обзира на године, пол, имовински статус или било каква друга лична својства. У вожњама учествују и деца са родитељима, али и старији суграђани, сликари, студенти, пензионери, спортисти, комутери, циклотуристи, ученици.

У свим досадашњим вожњама демонстрирана је савесност (по правилу се заузима само једна, десна трака), солидарност, дружељубивост, брига за друге и безбедност. Критична маса је уједно постала и место окупљања, својеврстан "хуб" разних новосадских циклоструктура (спортиста, рекреативаца, градских бициклиста итд.), размена идеја и утисака, повезивања и позивања на сарадњу.

Први реални, опипљиви производ ове заједнице је "музичка приколица" израђена од делова које су учесници прикупили, уредили и опремили озвучењем :) Ова приколица почев од четврте вожње прати учеснике подижући атмосферу музиком, уједно привлачећи пажњу пролазника.

 

 

Извор:Официјелна Фејсбук страница НКМ