Обележена 75. годишњица Новосадске рације

Read me

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је обележавању 75. годишњице Новосадске рације, једне од највећих трагедија у историји Новог Сада, у знак сећања на жртве злогласне акције окупационих снага у Другом светском рату, у којој је у периоду од 4. до 29. јануара 1942. године у Новом Саду и другим местима Војводине убијено и под лед Дунава бачено неколико хиљада људи.

- Нa дaнaшњи дaн, прe тaчнo 75 гoдинa, Нoвим Сaдoм je влaдao ужaс. Oсим трajнoг сeћaњa у нaшoj нaциoнaлнoj свeсти, истинa o фaшистичкoj рaциjи трeбaлo би дa нaс уjeдини у бoрби прoтив пaтoлoшкe мржњe и шoвинистичкoг лудилa. И ja вeруjeм дa сe вишe никaдa нeћeмo брojaти, ни прeбрojaвaти пo крвним зрнцимa, вeћ сaмo пo чeститoсти. Вeруjeм дa ћe нaм увeк бити вaжниje кaкви смo, a нe кo смo, и дa ћeмo нa ружнe рeчи oдгoвaрaти лeпим. И вeруjeм дa ћeмo у нaшeм Нoвoм Сaду увeк слoбoднo живeти и гoвoрити и српски, и рoмски, и мaђaрски и да ћемо се увaжaвaти, рaзумeти, пoштoвaти у свимa нaшим рaзликaмa. Дaнaс, 75 гoдинa пoслe дoгaђaja кojи je oпoмeнa зa чoвeчaнствo, нашим градом влaдajу нeки нoви oптимизaм, жeљa дa нaпрeдуjeмo и рaзвиjaмo се, дa рaдимo свe oнo у чeму je злo прeкинулo хиљaдe нaших сугрaђaнa. To je тугa сa кojoм живимo, aли кoja нaс пoдстичe дa будeмo бoљи, aкo вeруjeмo у сeбe, и у нaшe зajeдништвo - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Обележавање годишњице Новосадске рације организују Град Нови Сад, Јеврејска општина Нови Сад и Епархија Бачка. Присутнима се поред градоначелника Новог Сада обратио и председник Републике Србије Томислав Николић, док је помен Српске Православне Цркве одржао Његово Преосвештенство Eпископ бачки господин Иринеј, уз саслужење архијереја Српске Православне Цркве и новосадског свештенства, а помен Јеврејске заједнице врховни Рабин Србије господин Исак Асиел.

- Сећамо се данас стравичних злочина током Новосадске рације, не зато што смо били огорчени, или да бисмо попреко гледали комшије које су се огрешиле о нас, а потом и ми о њих. Нема кривице читавог народа, само појединаца, болесних умова задојених фашизмом и нацизмом, идеологијама које дојучерашњег суседа претварају у звер. Подсећамо се на те догађаје да бисмо препознали узроке несугласица, како бисмо их у корену пресекли и спречили да дође до катастрофалних последица. Боље је разговарати и преговарати хиљаду година, него ратовати један дан и један час –поручио је председник Републике Србије Томислав Николић.

Венце на споменик „Породица“ положили су председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, затим, делегације Владе АП Војводине, Града Новог Сада, Амбасаде Израела, Амбасаде Мађарске, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске, као и представници потомака жртава Новосадске рације. Такође, поред многобројних грађана, који су положили цвеће на споменик „Породица“, то су учинили и представници амбасада Кипра, Савезне Републике Немачке, Велике Британије, Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава.

У оквиру програма обележавања Новосадске рације, наступио је Хор Јеврејске општине „Хашира“, Хор Саборне цркве „Свети Георгије“ и оркестар Гарде Војске Србије. По завршетку програма, грађани су се упутили на новосадску плажу „Штранд“, где су делегације Града Новог Сада, Јеврејске општине Нови Сад и Епархије Бачке положиле цвеће на спомен обележје жртвама Новосадске рације.