ВОЈНЕ КАРАУЛЕ У КОМЕРЦИЈАЛНЕ СВРХЕ

Read me

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је састанку чланова Националне алијансе за локални економски развој са министром одбране Братиславом Гашићем у Београду. На састанку је оцењено да војну имовину која није потребна оружаним снагама треба ставити у функцију развоја локалних самоуправа, и да тај процес треба убрзати.

Такође је указано на могућност искоришћавања напуштених војних караула у комерцијалне сврхе, али и домова Војске Србије, који се не користе у општинама и градовима за потребе локалних самоуправа.Тема састанка била је и конверзија дугова локалних самоуправа у власнички капитал предузећа из области наменске индустрије у неколико градова Србије.

Министар одбране Братислав Гашић је после састанка рекао да је "мастер планом" из 2006. обухваћено више од 500 објеката непотребних за функционисање војске и да је до сада продато или размењено само 57.

-За осам година продато је 57 објеката и шест делова тих целина - рекао је Гашић који сматра, као и представници НАЛЕДА, да треба пронаћи законске могућности како би се тај процес убрзао. Он је додао да је било разговора и о домовима Војске Србије који су већим делом у најужем језгру свих градова, као и то да су разматрани неки законски модели како би те домове могли понудити локалним самоуправама релативно брзо.

Градоначелник Милош Вучевић је изразио задовољство оним што се чуло на састанку, оценивши да ће сарадња чланица НАЛЕДА и Министарства одбране бити још боља. Он је рекао да је за чланице НАЛЕДА најважније да је Гашић одговарао на конкретна питања из области локалне самоуправе, али и сарадње привреде и локалне самоуправе.

-Отворили смо и питање граничних караула и њихове могуће употребе у комерцијалне сврхе, али је главна тема била везана за мастер план Војске Србије - рекао је Милош Вучевић.

Према његовим речима, разговарано је како локалне самоуправе заједно са Министарством одбране, односно Владом Србије, могу на квалитетнији начин да у интересу и државе и локалне самоуправе искористе у комерцијалне сврхе непотребну војну имовину.

Градоначелник Милош Вучевић је изразио уверење да је Гашић, који је претходно био градоначелник Крушевца, добро разумео ту проблематику и да ће убрзати и поједноставити комплетан процес, што локалне самоуправе очекује.

"Мастер планом" Војске Србије из 2006. године обухваћено је низ касарни, војних складишта и других објеката који су непотребни за функционисањe оружаних снага.

Ти објекти се могу продавати, мењати за станове, изнајмљивати или наћи нека друга могућност како би се Војска Србије ослободила трошкова за њихово чување и одржавање.

Извор: Град Нови Сад