Сецесија

Новосадска штедионица ( Палата Војвођанске банке)

Још један сецесијски драгуљ настао под палицом архитекте Липота Баумхорна, палата Војвођанске банке стоји на свом месту од 1907. године. Палата је била изграђена на месту породичне куће Дедински, а за потребе Штедионице новосадског католичког становништва. После оснивања Универзитета у Новом Саду, овде је једно време био Филозофски факултет. 

Cyrillic
Стил: 
Сецесија
Локација: 
Година настанка културног добра: 
1907

Менратова палата

Ова прелепа палата изграђена је 1908. године у стилу мађарске сецесије, по пројекту чувеног архитекте Липота Баумхорна, творца неколико значајних објеката у Новом Саду. Име је добила по свом власнику, Јожефу Менрату. Својом позицијом је често била на мети рушења, поготово у време изградње Булевара Михајла Пупина, тада Булевара Маршала Тита, али је ипак због своје лепоте и вредности преживела све покушаје рушења. 

Cyrillic
Стил: 
Сецесија
Локација: 
Година настанка културног добра: 
1908

Апотека "Код Св. Ђорђа"

Једна од најдоминантнијих зграда у старом језгру града, ова троспратна грађевина на углу Његошеве улице и Трифковићевог трга одскаче од осталих објеката својом величином и лепотом. Грађена у периоду 1922-1923. године у стилу позне сецесије. Међу новосађанима је најпознатија као "Апотека" или "Апотека код светог Ђурђа", зато што је још од 1923. године у приземљу зграде отворена апотека. 

Cyrillic
Стил: 
Сецесија
Локација: 
Година настанка културног добра: 
1923

Палата Ватикан

Налази се на северној страни Католичке порте, изграђена 1930. године по наруџбини Римо-католичке црквене општине, као пословно стамбени објекат. Најмлађи је објекат у Католичкој порти.  Површина палате је 22400 м2 а у њој су изграђене 242 просторије.

Cyrillic
Стил: 
Сецесија
Локација: 
Вероисповест: 
Римокатоличка вероисповест
Година настанка културног добра: 
1930
Назив: 
Декоративни параван
Cyrillic
Опис: 
Декоративни параван, који је некада припадао новосадској породици Моч, дело је Драгутина Инкиострија Медењака, најзначајнијег представника покрета сецесије у српској ликовној и примењеној уметности. Комбинујући интернационални ар нуво у резабарији дрвета и народне мотиве на тканом платну, створио је веома оригиналан комад намештаја, веома популаран у грађанским кућама.
Држава настанка културног добра: 
Србија
Историјат: 
Део сталне поставке Музеја града Новог Сада, под надзором музејског саветника, историчара уметности, Љиљане Лазић.
Ауторска права: 
Музеј града Новог Сада
Датум креирања записа: 
Tuesday, September 16, 2014
Креатор записа: 
Огњен Вукмировић
Стил: 
Материјал: 
Тип оригиналног културног добра: 
Формат(и) дигиталног документа: 
Фотографије: 
Општина: 
Нови Сад
Регион: 
Војводина
Држава: 
Србија
Subscribe to RSS - Сецесија