Novosadsko pozorište

Read me

“Mačja igra” Ištvana Erkenja, premijerno izvedena 1974. godine, bila je prva predstava našeg pozorišta. U prostorije nekadašnje Ben Akibe preselili smo se 1985. godine i tu se naše pozorište nalazi i danas, u Ulici Jovana Subotića, 3-5.
Predstave igramo na mađarskom jeziku i to na dve naše scene velikoj i kamernoj. Sve predstave sa redovnog repertoara se simultano prevode na srpski.
Uprava Novosadskog pozorišta uvek se trudila da unese što više raznolikosti u svoj repertoar i zato je u svojim redovima uvek imala najbolje reditelje i glumce. Svi koji su već sarađivali sa ovom trupom, vraćaju joj se s radošću – pre svega zbog dobrog ansambla čiji je rad bio višestruko nagrađivan na domaćim i inostranim festivalima. Svi reditelji koji su radili sa nama ističu vrednoću, marljivost i posvećenost naših glumaca.
Do sada smo s uspehom nastupali na domaćim i regionalnim festivalima: Sterijino pozorje, Bitef, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, sarajevski MESS, te festivalima u Užicu, Kišvardi, Pečuju, Segedinu, Sibiuu…

Da bi se stiglo na ove prestižne festivale važno je napraviti dobar repertoar, a to je uvek vrlo delikatan i složen posao - treba ostati na zavidnom umetničkom nivou a istovremeno napraviti predstave za različite generacije i raznolike ukuse.
Naše pozorište ima u proseku pet premijera po sezoni a isto toliko predstava prenese iz prethodne u narednu sezonu. Na repertoaru imamo: drame, vodvilje, operete, tragikomedije, mjuzikle… Postavljamo klasike - mađarske, vojvođanske i svetske ali i savremene dramske pisce iz raznih geografija.
Predstava koju smo najduže igrali – više od deset godina - bila je “Igra u dvorcu” u režiji Ljubomira Mucija Draškića a najnagrađivanija je bila “Play Strindberg” u režiji Radoslava Zlatana Dorića. U najuspešnije predstave ubrajamo i Pirandelovih “Šest lica traže pisca” u režiji Georgija Ivaškua i “Pripitomljavanja” Janoša Siverija u režiji Kinge Mezei. Najgledanije predstave su nam mjuzikli; “Starmejkers”, “Kosa”, Čikago” i “Roki horor šou”.
Od oktobra direktor Novosadskog pozorišta je Valentin Vencel.