Новосадско позориште

Read me

  “Мачја игра” Иштвана Еркења, премијерно изведена 1974. године, била је прва представа Новосадског позоришта. У просторије некадашње Бен Акибе Новосадско позориште пресељено је 1985. године и ту се налази и данас, у Улици Јована Суботића, 3-5.
Представе се играју на мађарском језику и то на две сцене: великој и камерној. Све представе са редовног репертоара се симултано преводе на српски.
Управа Новосадског позоришта увек се трудила да унесе што више разноликости у свој репертоар и зато је у својим редовима увек имала најбоље редитеље и глумце. Сви који су већ сарађивали са овом трупом, враћају јој се с радошћу – пре свега због доброг ансамбла чији је рад био вишеструко награђиван на домаћим и иностраним фестивалима. Сви редитељи који су радили са ансамблом Позоришта истичу вредноћу, марљивост и посвећеност глумаца.
До сада су са успехом наступали на домаћим и регионалним фестивалима: Стеријино позорје, Битеф, Фестивал професионалних позоришта Војводине, сарајевски МЕСС, те фестивалима у Ужицу, Кишварди, Печују, Сегедину, Сибиуу…

Новосадско позориште у просеку има пет премијера по сезони а исто толико представа пренесе из претходне у наредну сезону. На репертоару су: драме, водвиље, оперете, трагикомедије, мјузикле…мађарских, војвођанских и светских али и савремених драмских писце из разних географија.

Представа које су најдуже играли – више од десет година - била је “Игра у дворцу” у режији Љубомира Муција Драшкића а најнаграђиванија је била “Плаy Стриндберг” у режији Радослава Златана Дорића. У најуспешније представе убрајамо и Пиранделових “Шест лица траже писца” у режији Георгија Ивашкуа и “Припитомљавања” Јаноша Сиверија у режији Кинге Мезеи. Најгледаније представе су мјузикли; “Стармејкерс”, “Коса”, Чикаго” и “Роки хорор шоу”.