Obeležen dan 1.brigade Kopnene Vojske

Read me

Povodom obeležavanja Dana 1.brigade Kopnene Vojske održana je svečanost danas, 9.novembra u kasarni Jugovićevo. Svečanosti je prisustvovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Ovaj datum  se obeležava kao sećanje na dan kada je  prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim 1918.godine umarširala u Novi Sad.
-    Svim građanima čestitam 9. novembar – Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, kada je Novi Sad dočekao viševekovni san i dolazak slobode na naše prostore, što je omogućilo prisajedinjenje Vojvodine matici Srbiji. Svi smo svesni značaja Vojske Srbije, a ceo civilni sektor i svi oni koji su na javnim pozicijama imaju zadatak da pomognu Vojsku Srbije, a ceo civilni sektor i svi oni koji su na javnim pozicijama imaju zadatak da pomognu Vojsku Srbije u skladu sa svojim ingerencijama i mogućnostima. Grad Novi Sad, kao grad heroj, će čuvati i negovati dobre odnose sa Vojskom Srbije, odnosno sa 1. brigadom Kopnene Vojske. Danas sa ponosom možemo da Vlada i država Srbija nikada neće dozvoliti da iko, na bilo koji način, ugrozi postojanje Vojske Srbije. Grad Novi Sad, sve naše ustanove i institucije, svaki pojedinac, a pre svega građani Novog Sada uvek će biti uz Vojsku kako bismo sačuvali najvrednije tekovine nasleđene od naših predaka, pre svega slobodu koja je plaćena najskupljom cenom – životima naših najhrabrijih junaka – rekao je gradonačelnik Vučević i povodom Dana 1. brigade Kopnene Vojske svim pripadnicima jedinice uputio srdačne čestitke.
Brigadni general Željko Petrović rekao je da će i u narednom periodu Vojska dati neophodnu podršku građanima i lokalnoj samoupravi.
-    Pripadnike 1.brigade očekuju brojni i složeni zadaci u narednom periodu. Već sutra, jedan stroj odlazi na veoma odgovoran i važan zadatak prepun izazova, a to je obezbeđenje administrativne linije prema Kosovu i Metohiji gde će biti angažovani značajni ljudski i materijalni resursi – istakao je brigadni general Petrović.
Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Južno – bačkog upravnog okruga, Autonomne Pokrajine Vojvodine, lokalnih samouprava, Ministarstva unutrašnjih poslova i mnogobrojni predstavnici Vojske Srbije.
Ponedeljak, 9.novembar 2015.