Obeležen dan najstarijeg srpskog profesionalnog pozorišta

Read me

Posle međunarodnog dana pozorišta 27. marta, koji se obeležava u celom svetu, naše najstarije profesionano pozorište - SNP Novi Sad, obeležio je 28. marta svoj dan i svoj 155.rođendan.

Na svečanosti koja je održana na velikoj sceni, koja nosi ime Jovana Đorđevića, osnivača pozorišta, nagrađeni su i pohvaljeni brojni pojedinci: glumci, pevači, igrači i drugi saradnici i neumetničko osoblje ovog pozorišta.

Najstarije srpsko pozorište zahvalilo je i nagradilo brojne "spoljne saradnike", koji su svojim delovanjem zadužili ovu nacionalnu kulturnu instituciju. Između ostalih, pohvalu je dobila i Služba za digitalizaciju JKP "Informatika" iz Novog Sada - zbog velikog doprinosa na promovisanju kulturnih vrednosti u okviru projekta "Digitalizacija kulturne baštine Novog Sada".

Digitalizovanjem retke pozorišne građe učinjeno je da ona bude dostupna široj javnosti, a ova Služba je omogućila Srpskom narodnom pozorištu i virtuelnu turu.

Saradnja SNP-a i JKP "Informatike" se nastavlja, a Služba za digitalizaciju u ovoj godini planira i brojne aktivnosti sa institucijama kulture države Srbije, AP Vojvodine i grada Novog Sada, što će svakako doprineti afirmaciji nastojanja da se uspešno realizuje kandidatura grada Novog Sada za "Evropsku prestonicu kulture 2021.".