Obućar

Read me
Oblast: 
Tip digitalnog dokumenta: 

Obućari izrađuju i popravljaju razne vrste modne i specijalne obuće kao što je sportska,ortopedska,zaštitna.
Postoje dve vrste obućara:
Oni koji prave nove moderne cipele i  oni koji se bave popravkama, takozvani „Krpe“ jer su krpili obuću.
Oni koji su se bavili izradom novih cipela su obično u nekoj glavnoj - prometnoj ulici imali radnju. Ti obućari su bili Gazde.
 Za izradbu obuće upotrebljavaju se razne vrste materijala: prirodna koža, veštački materijali, krzno, platno i sl. Obućari se služe raznim ručnim alatima i priborom: obućarskim čekićem, kleštima, nožem, iglama, probijačem, turpijom, metalnim i drvenim kalupima, kamenom podlogom, daskom za krojenje, ravnalom i sl.
Obućarski čekić ima savijeni, prednji deo za vađenje eksera i zadnji prošiven da se teže promaši ekser kod zakucavanja. Tu je potom šilo kojim se razbušuju rupe na đonu pre nego što se u njega ukuca drveni ekser. Drveni ekser, jer ne rđa i bolje podnosi vlagu. Zatim lepak tzv. ćiriš kojim se lepila koža.
 Obućari zaposleni u industriji izrađuju modnu obuću za široko tržište. Ortopedski obućari izrađuju ortopedsku obuću i ortopedske uloške za osobe koje imaju zdravstvene poteškoće i deformitete nogu te za invalide. Ortopedska obuća i ortopedski ulošci izrađuju se na osnovi nalaza i preporuke lekara ortopeda.
Industrijska proizvodnja  je učinila svoje pa proizvodnja cipela po meri više gotovo da ne postoji.