Обућар

Read me
Област: 
Тип дигиталног документа: 

Обућари израђују и поправљају разне врсте модне и специјалне обуће као што је спортска,ортопедска,заштитна.Постоје две врсте обућарa.Они који праве нове модерне ципеле и  они који се баве поправкама, такозвани „Крпе“ јер су крпили обућу.

Они који су се бавили израдом нових ципела су обично у некој главној - прометној улици имали радњу. Ти обућари су били Газде.

 За израдбу обуће употребљавају се разне врсте материјала: природна кожа, вештачки материјали, крзно, платно и сл. Обућари се служе разним ручним алатима и прибором: обућарским чекићем, клештима, ножем, иглама, пробијачем, турпијом, металним и дрвеним калупима, каменом подлогом, даском за кројење, равналом и сл.

Обућарски чекић има савијени, предњи део за вађење ексера и задњи прошивен да се теже промаши ексер код закуцавања. Ту је потом шило којим се разбушују рупе на ђону пре него што се у њега укуца дрвени ексер. Дрвени ексер, јер не рђа и боље подноси влагу. Затим лепак тзв. ћириш којим се лепила кожа.

 Обућари запослени у индустрији израђују модну обућу за широко тржиште. Ортопедски обућари израђују ортопедску обућу и ортопедске улошке за особе које имају здравствене потешкоће и деформитете ногу те за инвалиде. Ортопедска обућа и ортопедски улошци израђују се на основи налаза и препоруке лекара ортопеда.

Индустријска производња  је учинила своје па производња ципела по мери више готово да не постоји.