Prvoslavno udruženje "Sveti Sava"

Read me

Pravoslavno udruženje“ Sveti Sava“ je osnovano 1995. godine a registrovano 2000. godine uz blagoslov manastira Hilandara sa sedištem u Petrovaradinu i broji trenutno oko 20.000 članova.
Udruženje svoje aktivnosti obavlja sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa sremskog gospodina Vasilija.
U toku svih ovih godina žive aktivnosti, koja je bazirana na tesnoj saradnji sa Srpskom Pravoslavnom crkvom i svetim manastirom Hilandarom, članovi Udruženja su se osvedočili kao kvalitetan oslonac svojih parohijskih crkava i pokazali da imaju snage i vere da na razne načine učestvuju u obnovi mnogih svetinja a pogotovo manastira Hilandara.
Povezivanje pravoslavnog življa na teritoriji Srbije, prostora bivše Jugoslavije i dijaspore sa akcentom na očuvanju svete pravoslavne vere, jezika, pisma, nacionalne istorije, običaja sa željom da svaki pojedinac bude karika u obnovi svoje parohijske crkve i očuvanju svetinja.
Ovi ciljevi su uzrokovali aktivnosti udruženja po pitanju organizacije pokloničkih putovanja ka Svetoj Gori, Svetoj Zemlji i svim srpskim svetinjama.
Do 2013. god. u našoj organizaciji je oko 6.000 poklonika posetilo navedene svetinje a sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa sremskog gospodina Vasilija i svojom delatnošću pokriva Eparhiju sremsku.

Nakon katastrofalnog požara koji je zadesio sveti manastir Hilandar, organizujemo grupe dobrovoljaca – radnika koji svojom fizičkom aktivnošću daju doprinos obnovi Hilandara. Osim Hilandara donatorske aktivnosti su ustrojene ka svetinjama na Kosovu i svim drugim srpskim svetinjama.Organizacija tribina sa pravoslavno-istorijskom tematikom koje uz izdavaštvo obeležavaju aktivnost Udruženja, i pokazuju da smo na dobrom putu očuvanja pravih vrednosti iz naše istorije i kulture.U okviru Udruženja je osnovan klub sa sedištem na Novom naselju u ul. Braće Dronjak 17 u Novom Sadu, sa ciljem da se u adekvatnom i lepom prostoru mogu održavati pomenute tribine, predavanja, promocije.U jednom delu kluba se nalazi biblioteka, od nedavno je aktiviran poslovni klub sa ciljem da se okupe svi oni koji se bave određenim privrednim aktivnostima, a klub pruža i mini restoranske usluge za svoje članove.

Sedište Pravoslavnog udruženja“ Sveti Sava“ je u Novom Sadu sa podružnicama u Beogradu, Budimpešti, Banja Luci, Nišu, Leskovcu, Negotinu i Šapcu.

Izvor: Pravoslavno udruženje "Sveti Sava"