Првославно удружење "Свети Сава"

Read me

Православно удружење“ Свети Сава“ је основано 1995. године а регистровано 2000. године уз благослов манастира Хиландара са седиштем у Петроварадину и броји тренутно око 20.000 чланова.
Удружење своје активности обавља са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског господина Василија.
У току свих ових година живе активности, која је базирана на тесној сарадњи са Српском Православном црквом и светим манастиром Хиландаром, чланови Удружења су се осведочили као квалитетан ослонац својих парохијских цркава и показали да имају снаге и вере да на разне начине учествују у обнови многих светиња а поготово манастира Хиландара.
Повезивање православног живља на територији Србије, простора бивше Југославије и дијаспоре са акцентом на очувању свете православне вере, језика, писма, националне историје, обичаја са жељом да сваки појединац буде карика у обнови своје парохијске цркве и очувању светиња.
Ови циљеви су узроковали активности удружења по питању организације поклоничких путовања ка Светој Гори, Светој Земљи и свим српским светињама.
До 2013. год. у нашој организацији је око 6.000 поклоника посетило наведене светиње а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског господина Василија и својом делатношћу покрива Епархију сремску.

Након катастрофалног пожара који је задесио свети манастир Хиландар, организујемо групе добровољаца – радника који својом физичком активношћу дају допринос обнови Хиландара. Осим Хиландара донаторске активности су устројене ка светињама на Косову и свим другим српским светињама.Организација трибина са православно-историјском тематиком које уз издаваштво обележавају активност Удружења, и показују да смо на добром путу очувања правих вредности из наше историје и културе.У оквиру Удружења је основан клуб са седиштем на Новом насељу у ул. Браће Дроњак 17 у Новом Саду, са циљем да се у адекватном и лепом простору могу одржавати поменуте трибине, предавања, промоције.У једном делу клуба се налази библиотека, од недавно је активиран пословни клуб са циљем да се окупе сви они који се баве одређеним привредним активностима, а клуб пружа и мини ресторанске услуге за своје чланове.

Седиште Православног удружења“ Свети Сава“ је у Новом Саду са подружницама у Београду, Будимпешти, Бања Луци, Нишу, Лесковцу, Неготину и Шапцу.

 

 

 

 

Извор:Православно удружење "Свети Сава"