Secesija

Novosadska štedionica ( Palata Vojvođanske banke)

Još jedan secesijski dragulj nastao pod palicom arhitekte Lipota Baumhorna, palata Vojvođanske banke stoji na svom mestu od 1907. godine. Palata je bila izgrađena na mestu porodične kuće Dedinski, a za potrebe Štedionice novosadskog katoličkog stanovništva. Posle osnivanja Univerziteta u Novom Sadu, ovde je jedno vreme bio Filozofski fakultet.

Latinica
Stil: 
Secesija
Lokacija: 
Godina nastanka kulurnog dobra: 
1907

Menratova palata

Ova prelepa palata izgrađena je 1908. godine u stilu mađarske secesije, po projektu čuvenog arhitekte lipota Baumhorna, tvorca nekoliko značajnih objekata u Novom Sadu. Ime je dobila po svom vlasniku, Jožefu Menratu. Svojom pozicijom je često bila na meti rušenja, pogotovo u vreme izgradnje Bulevara Mihajla Pupina, tada Bulevara Maršala Tita, ali je ipak zbog svoje lepote i vrednosti preživela sve pokušaje rušenja.

Latinica
Stil: 
Secesija
Lokacija: 
Godina nastanka kulurnog dobra: 
1908

Apoteka "Kod Sv. Đorđa"

Jedna od najdominantnijih zgrada u starom jezgru grada, ova trospratna građevina na uglu Njegoševe ulice i Trifkovićevog trga odskače od ostalih objekata svojom veličinom i lepotom. Građena u periodu 1922-1923. godine u stilu pozne secesije. Među novosađanima je najpoznatija kao "Apoteka" ili "Apoteka kod svetog Đurđa", zato što je još od 1923. godine u prizemlju zgrade otvorena apoteka.

Latinica
Stil: 
Secesija
Lokacija: 
Godina nastanka kulurnog dobra: 
1923

Palata Vatikan

Nalazi se na severnoj strani Katoličke porte, izgrađena 1930. godine po narudžbini Rimo-katoličke crkvene opštine, kao poslovno stambeni objekat. Najmlađi je objekat u Katoličkoj porti. Površina palate je 22400 m2, a njoj su izgrađene 242 prostorije.

Latinica
Stil: 
Secesija
Lokacija: 
Veroispovest: 
Rimokatolička veroispovest
Godina nastanka kulurnog dobra: 
1930
Naziv: 
Dekorativni paravan
Latinica
Opis: 
Dekorativni paravan, koji je nekada pripadao novosadskoj porodici Moč, delo je Dragutina Inkiostrija Medenjaka, najznačajnijeg predstavnika pokreta secesije u srpskoj likovnoj i primenjenoj umetnosti. Kombinujući internacionalni ar nuvo u rezabariji drveta i narodne motive na tkanom platnu, stvorio je veoma originalan komad nameštaja, veoma popularan u građanskim kućama.
Država nastanka kulturnog dobra: 
Srbija
Istorijat: 
Deo stalne postavke Muzeja grada Novog Sada, pod nadzorom muzejskog savetnika, istoričara umetnosti, Ljiljane Lazić.
Autor: 
Muzej grada Novog Sada
Datum kreiranja zapisa: 
Tuesday, September 16, 2014
Kreator: 
Ognjen Vukmirović
Stil: 
Materijal: 
Tip originalnog kulturnog dobra: 
Format (i) digitalnog dokumenta: 
Fotografije: 
Opština: 
Novi Sad
Region: 
Vojvodina
Država: 
Srbija
Subscribe to RSS - Secesija