Мермер

Назив: 
Плоча са фасаде Јерменске цркве
Cyrillic
Опис: 
Мермерна плоча са фасаде Јерменске цркве представља једини материјални остатак првог храма Јермена у Новом Саду, подигнутог 1746. године. Плоча је преживела бомбардовање града 1849. и поново је уграђена у уличну фасаду обновљеног храма 1872. године. Натпис на њој је исклесан на јерменском језику. Експонат је део изложбе "Јерменска црква у Новом Саду - избрисана баштина", ауторке Љиљане Лазић, историчарке уметности и музејске саветнице.
Место настанка културног добра: 
Нови Сад
Држава настанка културног добра: 
Србија
Историјат: 
У октобру 1963. године у Новом Саду је срушена Црква Св. Гргура Просветитеља, популарно звана Јерменска црква. Током више од два века постојања, овај храм је био сведок напора његових верника и свештеника да га саграде, одрже, обнове и сачувају. Нажалост, у деценијама након Другог светског рата је поделио судбину ишчезлих новосадских Јермена. Рушење Јерменске цркве представља неизбрисиву грешку у послератном урбанистичком планирању Новог Сада. Део старог језгра града, чија је урбана матрица успостављена почетком 18. века, жртвован је савременој архитектури и новој саобраћајници. У сукобу новог и старог, црква је окарактерисана као „безвредно архитектонско дело“, чији опстанак није неопходан. Генерације Новосађана су тако остале ускраћене за део баштине, јединствене по свом културном, верском и архитектонском значају. О животу и последњим годинама постојања Јерменске цркве и њене мале заједнице остала је сачувана обимна архивска, документарна и фото-грађа, која открива све околности које су довеле до трагичног и непотребног рушења. Део драгоцене црквене заоставштине данас се чува у Музеју града Новог Сада и, након пола века, сведочи о некадашњем изгледу Цркве Св. Гргура Просветитеља.
Ауторска права: 
Музеј града Новог Сада
Датум креирања записа: 
Thursday, September 18, 2014
Креатор записа: 
Јованка Лекић
Материјал: 
Тип оригиналног културног добра: 
Формат(и) дигиталног документа: 
Фотографије: 
Година настанка културног добра: 
1746
Назив(оригинални): 
Плоча са фасаде Јерменске цркве
Место локалитета: 
Булевар Михајла Пупина
Нови Сад
Serbia
45° 15' 11.5236" N, 19° 50' 37.3128" E
Општина: 
Нови Сад
Регион: 
Војводина
Држава: 
Србија
Област: 
Назив: 
Фигура девојке
Cyrillic
Опис: 
Познати српски вајар Тома Росандић је аутор скулптуре мањих димензија, израђене од белог мермера. Фигура девојке настала је у четвртој деценији 20. века, а њена стилизована форма подсећа на дела Ивана Мештровића, у чијем атељеу се Росандић школовао неко време. Дело је доспело у Музеј града Новог Сада као део заоставштине др Бранка Илића, познатог новосадског колекционара.
Историјат: 
Део сталне поставке Музеја града Новог Сада, под надзором музејског саветника, историчара уметности, Љиљане Лазић.
Ауторска права: 
Музеј града Новог Сада
Датум креирања записа: 
Tuesday, September 16, 2014
Креатор записа: 
Огњен Вукмировић
Материјал: 
Тип оригиналног културног добра: 
Формат(и) дигиталног документа: 
Фотографије: 
Општина: 
Нови Сад
Регион: 
Војводина
Држава: 
Србија
Subscribe to RSS - Мермер