Манастир Бешеново

Read me

Манастир Бешеново је основао према предању краљ Драгутин, а црква у њему је посвећена светим Арханђелима. Као најстарији помен наводи се 1467. година када је црква живописана, према једном изгубљеном натпису на зиду.

Помиње се у свим турским записима у периоду 1545 – 1548. Врло вредне литургијске предмете су понели калуђери из манастира Витовница, код Пожаревца, када су тај манастир порушили и спалили Турци, а они пребегли у манастир Бешеново. Међу литургијским предметима налазило се и четворојеванђеље које је 1557.године оковао Кондо Вук, као и сребрна чаша из 1662. године, коју је направио кујунџија Лука. Ови предмети данас се налазе у Музеју СПЦ у Београду.

Црква манастира Бешенова је преправљана крајем 19. и почетком 20. века, али је задржала у основи свој првобитни облик грађевине рашког типа све до другог светског рата када је разорена. Тространи облик манастирски конаци добили су између 1730. и 1771.године. Подаци о иконама са иконостасима се помињу у Опису из 1753. мада су непотпуне и недовољно обрађене. Сликарски радови у манастирској капели уништени су заједно са црквом. Трећи по реду иконостас дело Стевана Алексића настао између 1606-1609 године, као и зидне слике и историјску композицију Спаљивање св.Саве. Делови овог иконостаса сачувани су у Музеју Срема у Сремској Митровици.

Тотално је разрушен у другом светском рату,обнова манастира је у току.