Манастир Раваница

Read me

 Историја манастира Раваница у Врднику нам остаје нејасна као и прошлост већине других манастира. Прве податке о њему налазимо у турским документима из 1556. године у коме се наводи величина имања и одређује износ од 3000 акчи за његов откуп. Монаси нису сакупили потребан новац па су се разбежали плашећи се турске освете, међутим појавио се један мештанин Купинова који исплаћује Турцима тражени износ.

Тешко је утврдити када је манастир подигнут и ко га је саградио, претпоставља се да је највероватније основан крајем 15. и почетком 16. века, негде се помиње да је његов задужбинар кнез Лазар али нисмо сигурни у тачност овог податка.

Половином 18. века почиње се размишљати о потреби изградње веће цркве па су се у том смеру почеле одвијати и припреме. Након дугог отезања, 1801. године почиње да се гради црква. Зидао ју је Корнелије, мајстор из Новог Сада. Међутим, и ту је рад нешто запињао тако да је тек 10. јуна 1811. године црква завршена и освештена. Те године, на Видовдан су и пренете мошти кнеза Лазара у нову цркву. Том догађају је присуствовало много људи. Карловачки митрополит Стефан Стратимировић је дошао са запрегом од шест белих коња. Данас, оне више нису у Врднику и враћене су у Раваницу у Србију. Ипак, у манастиру постоји један комад моштију и изложен је у стакленој посуди уграђеној у кивот. Кнежеве мошти су дуго година биле у старом кивоту који је донет из Раванице. Године 1757. сачињен је нови кивот од дрвета, позлаћен на шест стубова, с круном и двоглавим орлом на врху и ликом кнеза Лазара.

Црква дуго није била живописана, осликана је тек 1853.године у духу романтизма. Иконостас је изрезбарио карловачки дуборезац Марко Вујатовић (1809-14), а позлатио га је Петар Чортановић. Најлепше су израђене царске двери и Богородичин трон.

Манастир поседује још и мошти свете великомученице Анастасије из III века, светиње са Христовог гроба, део моштију св. Теодора Тирона изложене испред иконостаса. Врднички манастир је у сваком погледу изузетно вредан и представља један од најкапиталнијих на Фрушкој гори. Он је дуго био и међу најбогатијим на Фрушкој гори.

Слава манастира Раваница је Видовдан 28.јуна.