Manastir Krušedol

Read me

Manastir Krušedol je osnovao despot Đorđe Branković čije je monaško ime bilo Maksim i njegova majka Angelina žena slepog Stefana Brankovića. Pretpostavlja se da je  izgradnja trajala od 1509-1513. godine kada je delimično završena uz pomoć donacija. Dok je trajala gradnja manastira mitropolit Maksim je imao rezidenciju u Uspenskom manastiru u Beogradu, povremeno dolazio u Krušedol da bi nadgledao radove. Sve to je teklo jako sporo pa je gotovo 50 godina trajala izgradnja manastira.
 Prilikom povlačenja Turaka iz Srema 1716. godine manastirski konaci su oštećeni, a crkva spaljena. Obnavljanje je trajalo skoro šest decenija u 18. veku.
Ikonostas je komponovan od ikona iz četiri perioda, na najstarijim su oslikani  apostoli sa Hristom, Bogorodicom i Sv. Jovanom Krstiteljem.
Za vreme drugog svetskog rata manastir nije porušen ali je opljačkan i odneta je velika i vredna riznica.
U manastiru se nalaze mošti mnogih znamenitih Srba: despota Đorđa Brankovića i njegovih roditelja Angeline i slepog Stefana Brankovića, tu je sahranjen patrijarh Arsenije III Čarnojević, mitropolit Isaija Đaković, patrijarh Arsenije IV Jovanović Šakabenta, grof Đorđe Branković, vojvoda Stevan Šupljikac, knjeginja Ljubica Obrenović i kralj Milan Obrenović.
Manastir Krušedol po istorijsko-kulturnoj ulozi, bogatstvu riznice, poznatom ikonostasu i živopisu, drugim relikvijama spada u jedan od najznačajnih Fruškogorskih manastira.
Manastirska crkva je posvećena prazniku Blagoveštanja, a nalazi se na južnoj strani Fruške gore u ataru istoimenog sela Krušedol.